Kinesisk geopolitik

De senaste dagarna har jag intresserat följt Kinas strävan efter ekonomisk dominans. De som läser notiserna i morgontidningarna lite extra noga har kanske uppmärksammat högt uppsatta ministrars besök i Grekland för att grunda för ekonomiska investeringar där.

Varför Grekland? Grekland har gått ner sig ordentligt i den ekonomiska krisen. Det gör dem väldigt emottagliga för utländska investeringar. Kina har köpt stadsobligationer och investerat stora pengar i en hamnstad till det grekiska fastlandet som heter Pireus, äger delar av företaget som äger hamnen, har kontrakt med varvsindustrin i staden och har investerat 5 miljarder USD som ska gå till att göra hamnen toppmodern. Vad vinner de på det? Det är att den hamnen ska användas som införselport för kinesiska varor till Europa i stor skala, än större än vad som sker idag.

Samtidigt har de motsvarande införeselleder till Kina från Sydamerika, därifrån de utvinner metaller och mineraler som används i tillverkningen. På samma vis investerar Kina i Afrika på stor skala för att även där utvinna råvaror. Dessutom finns det väldigt stora mängder ädelmetaller i kinesiska gruvor även inom landet.

Det borgar för att Kina kommer fortsätta vara "världens verkstad" även långt framöver, men det kommer också att göra landet till en riktig stormakt. Redan nu har de använt sin dominans på råvarumarknanden som vapen mot Japan efter en dispyt. Framtiden är väldigt, väldigt spännande och det finns ingen tvekan om att den ser väldigt ljus ut för Kina.

0 Responses on "Kinesisk geopolitik"

Skicka en kommentar