Tyckte ni att vi har stora bidrag och subventioner i Sverige?


Beck är kanske min absoluta favoritartist, åtminstone har han varit det. Och The New Pollution är en grym låt, TV6 kör den till en trailer för Community just nu. Blev djävulskt överraskad när Mary Lynn "DAMMIT CHLOE" Rajskub dök upp vid 1.55. Videon är ju för fasen från 1996!

I Sveriges budgetproposition ingår ett förslag på en "supermiljöbilspremie", som sägs ska träda i kraft 2012-2013 ifall det finns pengar. Det skulle innebära den som köper en bil som släpper ut något i stil med under 30 gram CO2/km får en subvention på 40000 kronor.

Det är intressant. I landet med kanske den värsta skatteskräcken, USA, har man sedan ett tag tillbaka en elbilspremie för bilar med ett batteripack med kapacitet över 16 kWh - på $7500. De enda som kvalificerar för den idag är Tesla Roadster och en obskyr sedan av dålig kvalitet som heter Coda, men det är på gång. Härnäst Chevrolet Volt och Nissan Leaf.

Men det är bara början på rabatterna. Kalifornien är den stat som driver miljöarbetet hårdast, vilket inte är konstigt med tanke på deras luftproblem. De ger ut en extra elbilssubvention på $5000. Bor man dessutom i San Joaquin-delen av The Valley som är riktigt illa förorenad får man $3000 ovanpå det i subvention. Det innebär att en Nissan Leaf som bestämts ska kosta $32780 kan fås för $17280 under dessa ganska specifika förhållanden.

Men även den vanliga subventionen på $7500 är rätt generös när USA:s bilpriser ändå är väldigt låga. Därför känns en eventuell supermiljöbilspremie på 40000 kr i Sverige som lite... kraftlöst. Kanske är det så att man förlitar sig på att vi svenskar är så miljömedvetna att vi inte behöver en så stor morot?

För övrigt har det kommit siffror om Fords Sync-system från en produktutvecklingschef via Automotive News. Mellan 2008 och 2009 ökade medelintäkten per bil från $22900 till $26100, och att $1000 av denna ökning bestod av tekniska tillvalspaket, och att 1/3 köpare blev övertygad att köpa till dessa tillvalspaket tack vare Ford Sync. Det finns ett faktiskt sug efter mer teknik i bilar. Jag tror att den som är först ut i Sverige och Europa att lyckas integrera teknik bra i bilar precis som Ford Sync, kanske i och med ett Android-baserat system, kan tjäna grova pengar. Vad jag önskar att jag hade en bilkoncern att styra...

0 Responses on "Tyckte ni att vi har stora bidrag och subventioner i Sverige?"

Skicka en kommentar