En eftergift till maffian


Vintage Queens of the Stone Age från år 2000 och albumet Rated R. Jag har Rated R-tischan :) Den här låten är egentligen två i samma: de sista 35-sekunderna spelas "Tension Head".

I dagens (2010-10-28) DN skrev tidningens Mexiko-korrespondent Erik de la Reguera en kalldusch till nyhetsartikel på sidan 30:

"Rättsskipningen i städer som Ciudad Juárez [har] börjat bli en parodi på sig själv. I fredags kväll gick ett maffiakommando in på en födelsedagsfest för en 15-åring i Ciudad Juárez och sköt ihjäl fjorton personer, bland dem flera kvinnor och mindreåriga.
Anhöriga försökte stoppa en polisbil, men den körde snabbt i väg. Ordningsmakten kom inte tillbaka förrän 40 minuter senare.
Några dagar senare hittades två döda män, den ena med huvudet avhugget. Bredvid låg en lapp där det stod att de "dödat oskyldiga kvinnor och barn". Om de var skyldiga till massakern? Det är det ingen som vet.
Men så är det även när polisen presenterar "skyldiga" inför kamerorna, eftersom erkännandena ofta framtvingas under tortyr.
I de fall då den lokala polisledningen faktiskt utmanar en brottsorganisation på allvar - som när 134 ton marijuana beslagtogs i gränsstaden Tijuana i förra veckan - väntar istället bestraffningar.
Efter rekordbeslaget gick ett kommando in på ett behandlingshem i Tijuana, radade upp patienterna mot en vägg och avrättade 13 personer kallblodigt.
Några minuter senare hördes corridomusik på polisradion och en röst som sa:
-Det här är bara början. Sammanlagt kommer det att bli 134.
Budskapet är klart: varje beslagtaget ton marijuana bestraffas i Tijuana med ett människoliv."

Den mexikanska regeringen har ingen chans att mota knarkkartellerna. Landet har kämpat med allt de har - även militärmakt - sedan 2006 då president Calderón förklarade krig mot maffian och det bara dragit ner landet längre i våld och korruption av polisstyrkor och lokalstyren.

Läste även en krönika i Metro i morse som handlade om legaliseringen av marijuana och var allmänt positiv till den (det här måste vara första gången i svensk historia som dagspressen talar positivt om knark) och berättade att hälften av alla intäkter knarkkartellerna har kommer från marijuanan.

Det klart att man ser det här som den enda vägen ut. En legalisering skulle minska efterfrågan på olagligt producerad marijuana, men den skulle aldrig försvinna helt. Det här lagförslaget är en eftergift till maffian. Men det finns inget annat att göra, när knarkkartellerna är mäktigare, mer välbeväpnade och vältränade än en stadsmakts fyramiljarderdollars-försvar.

0 Responses on "En eftergift till maffian"

Skicka en kommentar