Superhjältefilm - en döende genre? Inte riktigt än


Efter den hastigt påkomna och energiskt genomförda utgången igår blev det en lite lugnare dag idag. Hade Iron Man-maraton eftersom jag inte sett 2:an, så jag passade på att se om ettan innan. Uppföljaren spårade ur lite, som de ofta brukar göra, men ettan är en riktigt bra film. Det kommer en trea, och Iron Man och skådisarna från filmerna kommer också vara med i nästa års superhjältefilm The Avengers, samtidigt som andra enstaka skådespelare/roller kommer dyka upp i filmerna Thor och Nick Fury. Superhjältegenren är inte utspelad än.

I övrigt var det fullt av cameos, kända entreprenörer som Oracles karismatiske grundare Larry Ellison och Elon Musk, skapare av Tesla Motors, PayPal och SpaceX. Daft Punk - Touch It från Alive 2007-touren spelades av berömda DJ AM (Adam Goldstein) på en fest. Numera är han avliden efter en överdos två månader efter filminspelningen, och den dedikerades till hans minne.

Men vad som främst är intressant är framställandet av ingenjören och entreprenören som superhjälte. Visserligen på ett ganska uppskruvat sätt, men det är här Iron Man skiljer sig från vanliga superhjältar: istället för att ha "fått" gåvan skapar Tony Stark sin egen. Med sina bara händer och framför allt geniala hjärna. Och sina miljarder han tjänat på att tillverka och sälja vapen.

1 Response on "Superhjältefilm - en döende genre? Inte riktigt än"

  1. Joppe says:

    Med tanke på mängden superhjältefilmer som kommer ut i år så är det verkligen inte en döende genre. Thor, nästa X-men (kanske kommer i år, orkar inte koll IMDB), The Avengers och ett antal till. :)

Skicka en kommentar