9 år av "24" är slut


Situationen kräver lite Supertramp.

Usch. Jag har precis sett sista avsnittet av "24". Det absolut sista. Det 192:a avsnittet, eller 193:dje om man räknar med upptakten till sjätte säsongen. Så det är lite sentimentalt.

Sammanlagt blev det åtta säsonger, och det hela startade hösten 2001. Serien har varit kontroversiell, och det av en orsak. Den har producerats av det konservativa TV-nätverket Fox, en av skaparna kallar sig själv för fanatisk republikan. De som går riktigt långt anklagar serien för att pracka på folk republikanska värderingar, sälja in krigen och normalisera tortyr som förhörsmetod. Och den kom passande i tiden...

Men det är förlåtet. "24" är inte direkt intelligent TV, men vem har sagt att det måste vara det? Däremot har den fått många Emmys och Golden Globes för den har trots allt brutit mark och blivit en del av populärkulturen.

Naturligtvis har jag formats av serien, under de 9 år sånär som på ett par månader jag följt den. Och det som varit genomgående under så lång tid, och det som gör att man fastnar för den annars ganska endimensionella rollfiguren Jack Bauer, är att han _alltid_ gör det han är övertygad om är rätt, oavsett vad andra säger, oavsett medel. Och även fast det går ut över honom och människorna i hans omedelbara närhet så fortsätter han bara på ren och skär övertygelse. Kalla det extremism, men vem skulle inte vilja ha något att brinna för så starkt?

Under alla år har "24" alltid funnits vid sidan av, så jag kommer att sakna den, absolut. Nu är det bara att gå vidare och se vilka berättelser man kommer att ta till sig i framtiden.

0 Responses on "9 år av "24" är slut"

Skicka en kommentar