Toyotas misslyckande är så mycket större än uppmärksamheten det har fått i Sverige


Faktisk bild från en Honda-handlare i Houston, Texas.

Det blir alltid väldigt spännande när stora företag gör bort sig totalt. Nej, jag tänker inte på Erin Brockovich även om den gick på TV ikväll, utan på Toyota. Ni har säkert hör något om återkallandet som görs just nu.

Det började, som så mycket annat, med en tragisk olycka som fick mycket uppmärksamhet: en polisman med familj körde en lånad Toyota när gaspedalen fastnade, de forlorade kontroll över bilen och åkte av vägen i hög hastighet. Alla dog omedelbart.

Efter detta har det varit en lavin. Först återkallade man för att golvmattorna fastnade i gaspedalen, sedan upptäckte man att det OCKSÅ var fel i gaspedalens konstruktion. Man har blivit tvungen att återkalla, och sluta sälja åtta olika modeller, bland annat Camry och Corolla, USA:s andra respektive fjärde mest sålda bil 2009. Sprickorna i fasaden hos Toyota blev mer och mer uppenbara: Man har fått återkalla Prius för relaterade problem. Toyotas pick-ups har i samma vända återkallats för spruckna drivaxlar och rostproblem. Återkallningarna har spritt sig till Europa. I Japan fick Prius pris som årets gröna bli, vilket Toyotas chef Akio Toyoda avböjde på grund av de här händelserna. I USA har man fått stoppa hela fabriker temporärt. Jag vet inte varför man gör alla de här återkallandena samtidigt, men de måste tycka att det är bättre att ta all negativ publicitet nu än att göra fler återkallanden i framtiden.

Toyota har verkligen tappat bollen här, från att ha varit det största märket på världens största bilmarknad, pionjärer i miljöbilssegmentet och kända för sin pålitlighet till att vara helt utfrysta.

3 Responses on "Toyotas misslyckande är så mycket större än uppmärksamheten det har fått i Sverige"

  1. Carro says:

    Borde jag varna min kompis som har en Prius???

    John says:

    Det behöver du inte göra. Felet på Prius är att bromskraften kan försvinna när den byter drivning mellan förbränningsmotorn och elmotorn, men Toyota håller på att skicka ut information till de som äger de berörda bilarna, så din kompis kommer få reda på det i alla fall.

    John says:

    Totalt är de 39490 bilar av nio modeller som Toyota återkallar i Sverige, varav 1990 st Prius. Fan, det är en hel del bilar!

Skicka en kommentar