Härdat glas


Leg of Lamb, en av alla grymma låtar från Rated R.


Det här glaset är mitt favoritglas, en småsak men jag värdesätter det. Jag har Iittala-glas i ett par olika färger och storlekar men det jag gillar mest är ett enkelt kärl i värmehärdat glas från Duralex, en väldigt vanlig modell som heter Provence. Enkel industridesign.

Vi hade alltid ett par sådana här i skåpet när jag växte upp. De är närmast okrossbara och finns fortfarande kvar, om än så repade på insidan att när man häller upp läsk i dem försvinner kolsyran extremt snabbt pga. de många små luftfickorna som bildas i reporna.

När jag flyttade ner till Stockholm tog jag inte med mig några köksgrejer utom en rejäl kniv, skärbräda i trä och en tre-koppars Bialetti-mokabryggare. Men det stod ett Duralex Provence-glas och väntade på mig i pentryt, identiskt med de vi har hemma. Det använder jag varje morgon för att dricka kaffe ur, det har perfekt storlek för en hel bryggare kaffe.

Den fungerar också bra för drinkar. Ikväll såg jag en film med Clive Owen från 1998. Den hette Croupier och var överraskande bra, i noirstil, handlade om vad det verkar. För att varva ner tog han en drink: hällde upp ca. ett dricksglas vodka från frysen - i sitt Duralex Provence.

Nog för att jag har en flaska vodka i frysen som jag hällt upp i samma sorts glas men jag dricker inte 2 dl av den. Så mycket häller jag bara upp när drycken ifråga är moka!

Vissa saker följer en i livet, de där småsakerna man nästan inte tänker på. Men de är inte betydelselösa.

0 Responses on "Härdat glas"

Skicka en kommentar