The Bourne Exploitation




Moby - Extreme Ways, en låt som alltid varit soundtracket till Bourne-filmerna

Ni trodde väl inte att Jason Bourne-franchisen var över i och med att de filmatiserade The Bourne Identity, Supremacy och slutligen Ultimatum? Författaren, Robert Ludlum har visserligen inte skrivit några fler Bourne-böcker sedan 80-talet, men 2004 tog författaren Eric van Lustbader över, och det med besked. Han skrev (de ej ännu översatta till svenska) The Bourne Legacy, Betrayal, Sanction och den bok jag köpte igår som just nu ligger på min säng, The Bourne Deception.

Det låter som skamlös exploatering. Och det ÄR skamlös exploatering. Men varför inte, när det ändå är en stark franchise och Eric van Lustbader är hyfsat duktig?

Det hela är lite som Michael Connellys böcker om Harry Bosch. Han har väl skrivit cirka femton, och alla handlar om denne Harry Bosch, en avdankad snut i LA som dricker lite för mycket, är en ensamvarg utan någon familj eller vänner och som mest av allt bara går runt och är förbannad och/eller melankolisk. Och den bokserien går, även den, jävligt bra. Anledningen till att den inte filmatiserats är väl främst för att han mest bara går runt och är förbannad och/eller melankolisk så det blir inte särskilt bra film. Men det var också tomrummet efter att ha läst ut ännu en av Harry Bosch-böckerna som fick mig att ge mig på The Bourne Deception...

Och istället för att gå runt och, likt Harry Bosch, vara förbannad och/eller melankolisk, har Jason Bourne en annan approach. Han springer runt och blir skjuten och har svårt att komma ihåg saker, något som inte leder till något vidare engagemang från läsarens sida. Men, det är det som händer runt honom som är desto mer intressant. Eftersom den är skriven förra året, så känns händelserna i boken lika verkliga som det som sker idag, bara skruvat ett steg längre: oroligheterna i Iran leder till att USA i hemlighet lierar sig med västvänliga dissidenter som vill göra stadskupp. Ett amerikanskt passagerarflygplan skjuts ner över Egypten. Samtidigt pågår intriger på hög nivå i det internationella politiska maktspelet.

Och det är fortfarande inte slut. Det här året kommer hans åttonde bok, The Bourne Objective. Och en fjärde film är på gång...

0 Responses on "The Bourne Exploitation"

Skicka en kommentar